Etceterologion:The official hub of international Etceterology by ETC (=Elias Tabakeas Cartoonist)

Σάββατο, Απριλίου 09, 2005

Η υποκλοπή του «τηλεφωνήματος»

Όπως σας είχα πει προσπαθώ σιγά-σιγά να κάνω πλήρη ανανέωση του σάιτ μου με καινούργιες και παλιότερες (καλές) δουλειές. Φτάνοντας σε αυτή τη γελοιογραφία μου, «το τηλεφώνημα», θυμήθηκα την κουβέντα που έχει ανάψει στην ελληνική μπλογκόσφαιρα περί κλοπηright. Δείτε το σκίτσο και θα σας πω την ιστορία του.





Πράξη Πρώτη: «Το τηλεφώνημα» δημοσιεύτηκε στο τέλος της δεκαετίας του ’80 (αν θυμάμαι καλά) στη «Βαβέλ».
....
Πράξη Δεύτερη: Μετά λίγα χρόνια έμαθα ότι την είχε πάρει η γνωστή θεατρική ομάδα που διασκεύαζε κόμικς και γελοιογραφίες και την είχε διασκευάσει σαν θεατρικό σκετς και το είχε συμπεριλάβει στο ρεπερτόριο της ομάδας. Μέχρι τότε μου άρεσε πολύ αυτή η θεατρική ομάδα και δεν έχανα παράσταση της. Εκείνη τη χρονιά όμως που υπήρχε η διασκευή «του τηλεφωνήματος», έλειπα στην Αμερική και το έχασα. Βέβαια τη γελοιογραφία όχι μόνο άδεια δεν μου ζήτησαν, αλλά και ούτε μια ενημέρωση, μια πρόσκληση, ένα πρόγραμμα βρε αδελφέ! Προσπάθησα να έρθω σε επαφή μαζί τους για να μάθω λεπτομέρειες, να πάρω κάνα βίντεο αν υπήρχε, αλλά τζίφος! Μόνο με ένα μέλος του θιάσου κατόρθωσα να μιλήσω σε κάποια παράσταση τους και πήρα ένα «ναι...ναι... αφήστε το τηλέφωνο σας...»
....
Πράξη Τρίτη: Πριν 2-3 χρόνια σε κάποια γιορτή πρόβαλαν την συγκεκριμένη παράσταση στην τηλεόραση. Ωραία, σκέφτηκα, τουλάχιστον να το δω... Το είδα και είδα και την αναφορά: «από κόμικς του Τζουλς Φάϊφερ»!!! Με κλέβεις που με κλέβεις βρε φίλε, βάλε τουλάχιστον το δικό μου όνομα!
....
Αυλαία
...

buzz it!

4 σχόλια:

Ειρήνη είπε...

Βασικά η τέχνη του κλόπυραϊτ εχει μάλλον απήχηση στους Έλληνες. Εδώ πρόσφατα είδα άρθρο αυτούσιο δημοσιευμένο σε 2 εφημερίδες με διαφορά μίας εβδομάδας και στη δεύτερη το είχαν ως άρθρο συντάκτη τους, δλδ. δεν σκέφτηκαν τπτ. και καθόλου. Πάντως κάπως πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα. Προσωπικά με τσαντίζει άπειρα. Από την άλλη όμως τι να κάνεις να τους τρέχεις στα δικαστήρια; Δεν ξέρω διχάζομαι για να πω την αλήθεια...

Unknown είπε...

Ναι δίκιο έχεις Ειρήνη! Λένε ότι η αντιγραφή είναι η ανώτερη μορφή φιλοφρόνησης, αλλά όχι το κλέψιμο!.. όχι το κλέψιμο!..

Unknown είπε...

Ηλία ελπίζω να κατοχυρώνεις τα έργα σου, εεεε; Για καλό και για κακό, ποτέ δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει. Πάντως, αν ήμουν στη θέση σου, θα τους έκανα σοβαρή παρατήρηση. Έλεος δηλαδή...

Unknown είπε...

Η δημοσίευση συνεπάγεται την κατοχύρωση, (μ)Πούκα! Όσο για την παρατήρηση, χεστήκανε (με το συμπάθιο)!